DigiFlood Webdesign

+36-30-971-0761

De ki fogja ezt létrehozni, üzemeltetni? Azaz kicsoda is az E-Commerce Manager?

Amikor egy vállalkozás úgy dönt, hogy létrehoz egy webáruházat, nincs egyszerű dolga. Röviden nézzük meg, miből állnak egy webáruház indításának főbb lépései:

  • El kell döntenie, hogy bérelt webáruházat vagy valamilyen más egyedi megoldást választ. Mind a kettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is.
  • Ha egyedi megoldás mellett döntött, akkor kell egy hely, ahol a webáruháza működni fog. Induló webáruházak esetében a legjobb megoldás tárhely szolgáltatást igénybe venni és ott elhelyezni a webáruházat. Nagyon sok tárhely szolgáltató cég van a piacon, akik sokféle tárhelyszolgáltatást nyújtanak, különböző szolgáltatásokkal. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyen azokkal a követelmények, amikkel mindenképpen rendelkeznie kell a tárhelyszolgáltatásnak.
  • Döntenie kell arról, hogy mi legyen a webáruháza domain neve, azaz milyen néven legyen elérhető az Interneten. Fontos, hogy olyan név legyen, ami tartalmazza a márkanevét is. Ha megvan a név, akkor regisztrálni kell azt, célszerűen a tárhelyszolgáltatónál.
  • Be kell szereznie egy SSL tanúsítványt mert a webáruháznak biztonságosnak kell lennie a felhasználók számára. Az SSL tanúsítvány jelzi mindenki számára, hogy titkosítva vannak a fontos információk.
  • Meg kell írni a webáruház szöveges tartalmait. Természetes úgy, hogy az megfeleljen a keresőoptimalizálás feltételeinek is, valamint a vásárlókat is meggyőzze arról, hogy Önnél kell vásárolniuk. A szöveges tartalomba természetesen beletartoznak a termékleírások is.
  • El kell készíteni a termékekről a megfelelő minőségű és felbontású fényképeket.
  • Fel kell tölteni a webáruházba azokat a termékeket, amik készen állnak a kiszállításra. Meg kell adni a korábban megírt termékleírásokat és fel kell tölteni a korábban elkészített termék fotókat, valamint meg kell adni a termék árát.
  • El kell készíteni a webáruház általános szerződési feltételeit, az adatvédelmi irányelveket tartalmazó dokumentumokat, figyelembe véve a hatályos jogszabályokat.
  • Dönteni kell a szállítási és a fizetési lehetőségekéről.
  • Ki kell alakítani a webáruház online marketing stratégiát, hogy a vásárlók megtaláljanak az Interneten. Ebbe minden beletartozik: a keresőoptimalizálástól a Facebook és Google hirdetéseken át, az akciók megtervezéséig.

A fentieken kívül természetesen, még renget dolog van amire oda kell figyelni, amit meg kell oldani, mert alapvetően befolyásolják egy webáruház működését, sikerességét. Szerteágazó és elég speciális tudás kell ahhoz, hogy valaki ezt le tudja vezényelni és sikeressé tudjon tenni egy webáruházat.

A szükséges tudás, kellő időt rászánva a tanulásra bárki számára megszerezhető, de sok vállalkozás inkább megbízna valakit, aki már rendelkezik ezzel a tudással. A vállalkozások azonban nincsenek könnyű helyzetben, mert igazából sokszor ők maguk sem tudják minek is nevezzék azt a feladatkört ahová a fenti tudással már rendelkező munkavállalót keresnek. Sokan, sokféleképpen próbálják nevesíteni és általában webshop, webáruház adminisztrátor, vagy jobb híján webáruház állás nevekkel lehet találkozni. A követelmények konkrét megfogalmazása is nehézkes, mert a feladatok sokrétűek.

Nézzük meg még egyszer, hogy mihez is kellene értenie, egy ilyen személynek?
A teljesség igénye nélkül: online marketing, keresőoptimalizálás, szövegírás, informatikai feladatok, webáruház üzemeltetés, grafikai munkák, jogszabályi háttér, készletgazdálkodás, logisztika, pénzügy, stb..
Nos, a lista nem teljes, de ebből is látszik, hogy több külön szakma tudására lenne szüksége a leendő munkatársnak.

A cégek többsége itt fel is adja. Külön-külön is nehéz lenne megfelelő embert találni az egyes feladatokra, nem hogy egy olyat, aki mindegyik feladathoz ért valamennyit.
Azoknál, akik ezen a ponton feladják, marad a „sufni tuning” módszer: „Végül is vannak már alkalmazottjaim, valamelyik biztos meg tudja csinálni!”, vagy maga a főnök vág bele és próbálja megvalósítani a dolgot.
Természetesen bárki képes megtanulni bármit, a kérdés csak az megéri-e?

A szükséges képességek megszerezhetőek, bár rengeteg időbe kerülnek. Ha egy meglévő alkalmazottra testálják a feladatot, akkor ő nem tudja ellátni az addigi munkáját. Ha főnök vág bele a nagy kalandba, akkor nem tud rendesen foglalkozni a cég ügyeivel.

Egy fenékkel nem lehet megülni két lovat!

Azt gondolom, hogy ha egy cég bele akar vágni az Internetes kereskedelembe, az online értékesítésbe, akkor jár a legjobban, ha először létrehoz egy munkavállalói pozíciót a vállalkozáson belül, majd megfogalmazza a munkakörhöz tartozó munkaköri leírást.
Az a személy, aki eltudja látni a korábban megfogalmazott feladatokat az E-Coomerce Manager. Ő az, aki egyszemélyben felel a vállalkozás online értékesítésével kapcsolatos minden feladatért. Természetesen Ő nem egy „Szupermen”. Mindegyik területet ismeri, érti azok működését, képes hatékonyan megszervezni az egymáshoz kapcsolódó munkafolyamatokat, de nem programozó, könyvelő, közgazdász, marketing guru, grafikus, vagy rendszergazda!

Az E-Commerce Manager fő feladata:
a vállalkozás Internetes értékesítésének vezetőjeként elsődlegesen felel a vállalkozás online jelenlétének biztosításában résztvevő összes alkalmazott, tanácsadó és külsős cég hatékony együttműködésért. Hídként, kapcsolódási pontként működik közöttük, biztosítja az érthető kommunikációt.

Szeretnék segítséget nyújtani azoknak a vállalkozásoknak, akik E-Commerce Manager felvételén gondolkodnak. Összeállítottam egy E-Commerce Manager munkaköri leírását tartalmazó infó grafikát, amit most közzé teszek. Remélem sok vállalkozásnak a segítségére lesz.

E-Commerce Manager munkaköri leírás.

0 hozzászólás